0

Toalett-träningskor är ingen tjur

April 29, 2022

mänsklig aktivitet kan vara den främsta orsaken till klimatförändring, men alla dessa kor fräsar och mooing om inte heller, heller. Alla vet att kor producerar metanbelastad flatulens, men det finns ett annat problem – deras urin innehåller ammoniak. Kväve leeches i jorden och blir till nitroxid, vilket inte är skratta. Så vad är svaret, jätte blöjor? Nej, bara träna dem för att använda en toalett istället för jorden-låt.

Ett par forskare från University of Auckland reste till ett forskningsinstitutets gård i Tyskland med hopp om att träna en grupp av 16 kalvar för att göra sin verksamhet i en speciell penna. “Mooloo” är målade ljusgrön och mattad med konstgjord gräs så det är mindre konstigt för korna. Först lämnade de kalvarna i pennan tills de peed, och gav det en belöning av sockervatten. Därifrån började de utvidgade djurens avstånd från Mooloo. När kalven trodde utanför lådan skulle de sprutas med vatten i tre sekunder. Resultaten är typ av överraskande: inom ett genomsnitt av 15-20 urineringssessioner, hade 11 av de 16 korna blivit utbildade framgångsrikt och använde Moooloo 75% av tiden. Titta på en kalv tjäna lite sockervatten efter pausen.

Tyska kor bor mest i ladugårdar, men miljontals andra kor spenderar mycket av sin tid utanför. Så, hur skulle det jobbet? Forskarna tror att kor kan utbildas att gå när de samlas för mjölkningstid. Är vettigt för oss, men hur tränar du kor i stor skala? Kanske med bovin VR?

Via BBC och Gizmodo